Appendektomia Laparoskopowa

Jest to wycięcie wyrostka robaczkowego metodą laparoskopową.

Operację tą wykonuje się w przypadku ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego. Zabieg ten przebiega w znieczuleniu ogólnym.
Chirurg zaczyna od zdezynfekowania pola operacyjnego, w tym przypadku jest to caly brzuch.
Następnie nad lub pod pępkiem nacina się skórę dł. ok 4 – 5 cm. Przez ten otwór wprowadza się specjalną igłe ( igła Veressa ) , przez którą do jamy brzusznej pompowany jest dwutlenek węgla.
Powoduje to wystąpienie przestrzeni wewnątrz jamy brzusznej, która umożliwia operowanie przyrządami laparoskopowymi. Po „napompowaniu „ jamy brzusznej przez to nacięcie wprowadzany jest trokar ( specjalny tunel ), przez który do jamy brzusznej wprowadzana zostaje kamera.
Następnie w środkowej części podbrzusza oraz w śródbrzuszu wykonywane są następne nacięcią ( od 2 do ok.4-5 cm długości ), przez które wprowadzane są kolejne trokary ( zazwyczaj 2 lub 3 ) dla narzędzi laparoskopowych.



Jeden chirurg trzyma kamerę, pokazując dokładnie miejsce operowane, a chirurg operator dwoma narzędziami usuwa wyrostek. Gdy wyrostek robaczkowy zostaje odcięty jest on usuwany z jamy brzusznej przez jeden z trokarów. Następnie płucze się jamę brzuszną roztworem jałowej soli, zazwyczaj zakłada dren a następnie zaszywa skórę i tkankę podskórną.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Medycyna, Zdrowie i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge