Liczenie kalorii, indeksu glikemicznego i pilnowanie gramatury

Kalorie - medycznyblog.pl Kalorie - medycznyblog.pl

Podczas diety często zastanawiamy się, co jest ważniejsze: obliczanie kalorii czy gramatury spożywanych posiłków? Jak się jednak okazuje żaden z powyższych sposobów planowania diety nie jest dobry. Ważne natomiast pozostaje dbanie o indeks glikemiczny spożywanych pokarmów.

Kalorie i gramatura

medycznyblog.plJeśli chcemy odchudzać się, mając na uwadze gramaturę posiłków i ich kaloryczności, musimy pamiętać o tym, by przekazywać organizmowi mniej kalorii niż jesteśmy w stanie spalić. Tylko wtedy nasze odchudzanie może być skuteczne. Musimy więc monitorować tabele kaloryczne, by rozważnie ułożyć jadłospis. Nie sugerujmy się więc odgórnie ustalonymi prawidłami dietetycznymi, tylko samemu obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne.

Należy zacząć od obliczenia wskaźnika Podstawowej Przemiany Materii (=1 kcal x 24h x masa ciała). Otrzymana wartość to kalorie niezbędne organizmowi do podstawowych procesów życiowych. Do tego dodajmy kalorie, jakie spalamy podczas aktywności fizycznej. Jeśli chcemy schudnąć, musimy tak ułożyć jadłospis, by pokrywał zapotrzebowanie na mniejszą ilość kalorii niż tę, jaką wykorzystujemy do pracy w ciągu dnia. Około 200 kalorii mniej wystarczy, by nie odczuwać silnego głodu i gorszego samopoczucia, i móc wytrwać na diecie.

Indeks glikemiczny

Jak się okazuje, to nie kalorie odpowiadają za nasze przybieranie na wadze, a nadmiar glukozy we krwi. Gdy stężenie glukozy we krwi jest zbyt duże, trzustka produkuje duże ilości insuliny i szybko obniża się poziom cukru w organizmie. Zaczynamy odczuwać głód i podjadamy; wynika to z faktu, że produkty o wysokiej wartości IG są trawione bardzo szybko. Niski poziom insuliny zapobiega ponadto gromadzeniu się tłuszczów. Poziom glukozy zależny jest od produktów węglowodanowych, natomiast wzrost glukozy we krwi to odpowiedź glikemiczna organizmu. Indeks glikemiczny służy nam zatem do pomiaru wpływu produktu na poziom glukozy we krwi. Im wyższy indeks glikemiczny, tym większy poziom cukru we krwi i szybciej odczuwamy głód.

Najlepiej jeśli będziemy spożywać produkty o małej wartości IG, tj. 50 (produkty pełnoziarniste, ryby, chude mięso, jogurty, zielone warzywa, mleko, surowa marchew). Produkty, których IG przekracza wartość 70 (ziemniaki, miód, białe pieczywo, dynia, arbuz, kukurydza), nie są wskazane.